Credit ipotecar, credit imobiliar si refinantare alte credite imobiliare, credite ipotecare
 »  Home »  Stiri financiare/imobiliare preluate »  Criza imobiliara abia incepe
Credite imobiliare - moneda
» Credit imobiliar/ipotecar LEI » Credit imobiliar/ipotecar EUR » Credit imobiliar/ipotecar USD » Credit imobiliar/ipotecar CHF
Credite imobiliare - destinatie
» Credit imobiliar/ipotecar LOCUINTA » Credit imobiliar/ipotecar TEREN » Credit constructie/renovare » Credite imobiliar/ipotecar PUNTE » Refinantare credit imobiliar/ipotecar
Alte credite imobiliare
» PROMOTII credite imobiliare » Credit romani in strainatate » Credit cu perioada de gratie
Alte calculatoare credite
Calculator plata anticipata Calculator credit maxim Venit minim necesar Compara 2 credite ipotecare Calculator rate credit Calculator venit net
Stiri si articole
Stiri imobiliare Taxe notariale Utile
NEWSLETTER IMOBILIAR

Email :

SONDAJ CREDITE LOCUINTE

Calculator credite imobiliare
» Cel mai ieftin credit imobiliar/ipotecar » Credit imobiliar/ipotecar NET » Credit imobiliar/ipotecar potrivit mie » DAE credit imobiliar/ipotecar » Credit imobiliar/ipotecar maxim » Calculator grad indatorare
Credite imobiliare - avans
» Credit imobiliar/ipotecar fara avans » Credit imobiliar/ipotecar avans 5% » Credit imobiliar/ipotecar avans 10% » Credit imobiliar/ipotecar avans 15% » Credit imobiliar/ipotecar avans 20% » Credit imobiliar/ipotecar avans 25%
Curs valutar/ curs BNR

EUR 4.6288 RON 0.0045 fata de ieri
USD 3.9524 RON 0.0093 fata de ieri
XAU 165.7899 RON 1.4152 fata de ieri
din data de 25 mai 2018oferit de CursValutarBanci.ro
Curs valutar toate valuteleCompara curs valutar Banci

Dobanzi Interbancare
Evolutie Euribor-Robor-Libor

BUBOR / ROBOR
ON: 6.21
1M: 6.77
3M: 6.82
6M: 7.11
12M: 7.11
EURIBOR
1M: 0.847
3M: 1.045
6M: 1.269
12M: 1.54
LIBOR
 USDCHF
1M: 0.25625 0.13167
3M: 0.28844 0.17083
6M: 0.4525 0.24
12M: 0.76538 0.51833Criza imobiliara abia incepe

[Marti ,13 Ian 2009]

Daca anul trecut a fost pentru sectorul imobiliar unul de corectie a preturilor - nu neaparat dramatica - si de blocaj, in 2009 criza isi va arata cu adevarat coltii.

Traim intr-o tara a paradoxurilor. Dupa un an de consistenta crestere a PIB - cea mai robusta dupa 1990 - situatia economica pare serios deteriorata. La fel, desi necesarul de locuinte depaseste acum 100 de miliarde de euro pentru urmatorii zece ani, dezvoltatorii imobiliari vor trece, previzibil, prin cel mai dur soc postdecembrist. Si nu doar criza globala este de vina.

Cind stabilitatea macroeconomica - ne referim mai ales la o rata a inflatiei cu o singura cifra si la un cadru predictibil - a permis reducerea dobinzilor si lansarea creditarii pentru persoanele fizice, locuintele au fost principala tinta a romanilor.

La o asemenea cerere - estimata la circa 125 de miliarde de euro la inceputul anului 2005 - trebuia sa i se raspunda cu o oferta pe masura. Asa se face ca o puzderie de oameni de afaceri, mai mult sau mai putin specialisti in domeniu, s-au indreptat rapid spre sectorul imobiliar si au inceput sa construiasca.

Cel putin doi virusi, insa, s-au strecurat in acest mecanism care, altminteri, ar fi fost capabil sa functioneze cel putin un deceniu la o turatie rezonabila si sa aduca sume consistente atit in buzunarele dezvoltatorilor, cit si al bancherilor.

Primul: lacomia ambilor jucatori. Bancherii s-au aruncat la dobinzi nejustificat de mari, lucrind cu o marja nerusinata, atit pentru persoana fizica ce accesa un credit imobiliar, cit si pentru dezvoltatorul care imprumuta bani pentru a construi.

La rindul lor, antreprenorii erau dispusi sa plateasca aceste dobinzi pentru a nu pierde momentul favorabil, pe de-o parte, si pentru ca oricum isi recuperau banii din regiile la fel de nerusinate pe care le practicau atunci cind socoteau pretul de vinzare a vilelor si apartamentelor.

Cind un metru patrat construit costa, de exemplu, 300 de euro, ei il vindeau si cu 1200 de euro. Evident ca erau dispusi, in atare conditii, sa accepte o dobinda camatareasca pentru a se alimenta cu bani.

Al doilea: nesabuinta romanilor in gestionarea bugetului de familie si un comportament de consum tip Caritas. Neamtul s-ar gindi de trei ori daca si-ar antama viitorul virindu-se intr-un credit care inseamna jumatate din lefa lui pe luna pentru urmatorii zece-douazeci de ani. Euforia unor anunturi triumfaliste ale administratiei - va amintit cum duduia economia? - inflama si mai mult acest comportament.

Asa se face ca atunci cind temperatura economiei a scazut brusc - si nu doar ca efect al crizei globale - iar duduiala s-a tradus corect prin supraincalzire, lantul s-a blocat cvasinstantaneu pe toate componentele sale iar pretul lacomiei din ultimii trei ani se vede cu ochiul liber.

Dezvoltatorii care au apelat la credite, au construit in diverse stadii, dar nu mai vind apartamentele, sunt intr-o situatie fara iesire. Un bloc nu este un activ pe care il ingheti un an doi in asteptarea vremurilor mai bune.

El trebuie intretinut, pazit, etc, adica consuma resurse pina este instrainat prin vinzare. Iar daca proprietarul nu mai dispune de resurse, este obligat sa reduca pretul pina il vinde. De asemenea, ratele la banci se aduna si devalorizarea leului - pentru ca cele mai multe credite au fost in euro - este cireasa de pe tort, sporind datoria in lei.

Unii dintre beneficiarii care au apelat si ei la credite - 500.000 de romani au luat credite in euro - se pot trezi insolvabili acum cind piata muncii a devenit turbulenta. Cresterea exponentiala a incidentelor de plata din ultimele doua-trei luni arata dimensiunea problemei.

Nici bancherii nu au motive de fericire. Aparent, ei sunt asigurati prin bunurile pe care, la o adica, le pot scoate la vinzare. In fapt, unele credite imobiliare au doar la prima vedere acoperire in garantii. Au fost imobile supraevaluate de evaluatori binevoitori, sub ochii inchisi complice ai directorilor de sucursale.

Iar cind piata se afla intr-o situatie de supraoferta pe moment, merita sa ne intrebam cine si la ce pret va cumpara eventualele garantii scoase la vinzare de banci.

In ultimele luni ale anului trecut, am asistat mai degraba la un razboi al nervilor. Doritorii (solvabili) de locuinte - atitia cit mai erau - asteptau ca preturile sa atinga un minim iar dezvoltatorii tineau cit puteau la pret, pentru ca nici nu le ajunsese cutitul la os. Acum cererea solvabila a atins un nivel aproape de inghet iar ceasul creditelor antamate de dezvoltatori a trecut de ora douasprezece.

Daca nu vor sa riste falimentul de jure, multi dintre acestia vor trebui sa reduca si mai mult preturile. Pina unde, este dificil de estimat acum. Cele mai optimiste estimari indica totusi un nivel de minimum 30 la suta pentru 2009 (excluzind zonele ultracentrale ale marilor orase, Delta Dunarii si litoralul).

O eventuala relaxare a conditiilor de creditare de catre banca centrala si stationarea leului pe palierul 4-4,3 nu va rezolva problema de fond: se va plati pretul unei goane dupa aur care - a se vedea (sigur, la o alta scara) situatia din SUA pe acest segment - i-a imbogatit intr-adevar pe unii, dar si risca sa-i aduca pe multi la sapa de lemn.

Citeste tot articolul in : Bloombiz.ro- Eugen Ovidiu Chirovici


Alte stiri financiare / imobiliare similare

Criza imobiliara abia incepe

Daca anul trecut a fost pentru sectorul imobiliar unul de corectie a preturilor - nu neaparat dramatica - si de blocaj, in 2009 criza isi va arata cu adevarat coltii.Traim intr-o tara a paradoxurilor. Dupa un an de consistenta

Piata imobiliara este inghetata

Piata imobiliara este inghetata, iar oamenii de afaceri sunt tot mai putin interesati sa investeasca in acest domeniu, arata un sondaj al Bancii Centrale.

Prima de la stat de 250 de euro pentru economisire la banci locative

PRIMA de stat oferita clientilor bancilor pentru locuinte a fost majorata de la 15% la 25% din suma economisita anual, potrivit ordonantei de urgenta publicata in Monitorul Oficial....

Imobiliarele vor continua sa scada, piata e la mana bancilor

Reducerea semnificativa a preturilor la locuinte in perioada urmatoare nu va determina revenirea pietei rezidentiale din Romania, daca bancile nu incep sa acorde din nou imprumuturi pentru persoanele...

A venit vremea bancilor pentru locuinte

Criza de lichiditati din mediul bancar clasic, dar si recentele facilitati acordate de Executiv transforma bancile pentru locuinte in solutii perfecte de criza....

Vila cu discount de 1.800.000 de euro

Preturile unora dintre proprietatile de lux au scazut cu sute de mii de euro, iar in unele cazuri cu peste un milion de euro.

Criza imobiliara a lovit si piata imobilelor de lux. Proprietarii unor imobile situate in centrul Capitalei si car

Apartamentele din Capitala s-au ieftinit si cu 20.000 de euro

Criza economica si financiara a determinat o ieftinire cu 15% a locuintelor din Capitala construite intre 1980 si 1990, un metru patrat ajungand acum sa coste 1.686 de euro....

Home | Stiri imobiliare | Impozite/taxe imobiliare | Lumea imobiliara | Cauta Credit imobiliar, credit ipotecar, credit punte | Contact | Termeni si conditii
Copyright 2007-2018